13:44 / 14-11-2025
Şəhid Təbriz Alməmmədovun anım günü keçirilib-VİDEO+FOTOLAR
13:01 / 14-11-2025
Azərbaycan Respublikasının Medianın İnkişafı Agentliyində antikorrupsiya mövzusunda təlim keçirilib
12:51 / 14-11-2025
Azərbaycanda kadr islahatlarının effektiv nəticəsi
12:42 / 14-11-2025
Sumqayıtda şəhid Səbuhi Həsənquliyevin anım günü keçirilib-VİDEO+FOTOLAR
11:55 / 14-11-2025
Bir kəndin üzərindən uçarkən meteorit parçalandı
11:46 / 14-11-2025
Federal Penitensiar Xidmətin (FSIN) bir neçə rəhbəri korrupsiyaya görə həbs edilib
11:44 / 14-11-2025
Məktəblilər və tələbələr Ümumrusiya Pilotsuz Uçuş Aparatı Oyunlarında iştirak etdilər
11:40 / 14-11-2025
Polis zabiti kimi təqdim edilən bir qrup asiyalı soyğunçuluqda ittiham olunaraq həbs edilib
11:36 / 14-11-2025
Yararsız gənci əsgərliyə göndərdilər, halı pisləşdi - Həkimlərə cəza
11:30 / 14-11-2025
Faciəvi şəkildə ölən jurnalist sabiq məmurun oğlu imiş - Foto
10:55 / 14-11-2025
Leyla Əliyeva 2 oğlu şəhid olan ananı ziyarət etdi - Fotolar
10:52 / 14-11-2025
TASS: General Popov Baş Qərargah binalarının tikintisi zamanı imtiyazlara görə "Lexus" alıb
10:49 / 14-11-2025
Meşə yanğınları ilə mübarizə üçün yeni dronlar sınaqdan keçirilir
10:45 / 14-11-2025
FSB Rusiya hökumət məmuruna qarşı terror aktı planlaşdıranların həbsinin görüntülərini yayımlayıb
10:43 / 14-11-2025
Həbs olunmuş bloqçu Valeriya Çekalina dördüncü uşağını gözləyir
10:40 / 14-11-2025
JACI: ABŞ pilotu hamburger yeyib və gənə ilə keçən ət allergiyasından ölüb
10:38 / 14-11-2025
Məmuru öldürmək üçün işə götürülənlərə hücum müqabilində narkotik vəd edilib
10:36 / 14-11-2025
Baş nazirin müavini Savelyev Rusiyada 75 aerodromun modernləşdirilməsi planlarını açıqladı
10:32 / 14-11-2025
Tramp administrasiyası immiqrasiya xidmətlərini gücləndirməklə 50.000 yeni işçi işə götürüb
00:25 / 14-11-2025
Türkiyənin daha bir təyyarəsi qəzaya düşdü - Ölən var+Yenilənib
22:36 / 13-11-2025
Həbsdə Azərbaycan kanalını da izləyir
22:28 / 13-11-2025
Gürcüstanın keçmiş Baş naziri həbs edildi
22:21 / 13-11-2025
CBS: ABŞ ordusu Trampa Venesuelaya qarşı potensial əməliyyatlar planlarını təqdim etdi
19:49 / 13-11-2025
Sikorski Baltik dənizini NATO-nun daxili dənizi adlandırır
19:43 / 13-11-2025
Rusiya Balıq Assosiasiyası: Kürü qiymətləri Yeni illə "kökə qalxacaq"
19:38 / 13-11-2025
"MS-21"in ikinci prototipi uçuşu başa vurdu
19:34 / 13-11-2025
Böyük bir intim salon şəbəkəsi bağlanıb
18:49 / 13-11-2025
Kütləvi zəhərlənmə ilə bağlı araşdırma aparılır
18:45 / 13-11-2025
Yekaterina Şulman "Rosinfomonitoring"in terrorçular və ekstremistlər siyahısına əlavə edildi
18:40 / 13-11-2025
"The Times": Hitlerin DNT analizi cinsiyyət orqanlarının inkişafını pozan bir sindromu ortaya çıxardı
18:33 / 13-11-2025
Qadın dayanacaq müfəttişinin üzünə bibər qazı püskürdü
18:29 / 13-11-2025
Macarıstan, Çexiya, Slovakiya və Polşa miqrantlarla bağlı Aİ-ni məhkəməyə vermək niyyətindədirlər
18:22 / 13-11-2025
Bir qıza qarşı cinsi əlaqədə şübhəli şəxs saxlanılıb
18:19 / 13-11-2025
Rubio: "ABŞ avadanlığı Ukraynada bir həftə ərzində məhv edilir"
18:15 / 13-11-2025
"Le Monde": Finlandiyadan başqa Avropada heç kim Rusiya ilə müharibəyə hazır deyil
18:12 / 13-11-2025
Beşinci sinif şagirdinin atası müəllimə hücum edib
18:09 / 13-11-2025
BƏƏ yeni "viral" şokolad batonunu buraxıb
16:25 / 13-11-2025
İslam Həmrəyliyi Oyunları İslam dünyasında ədalətli rəqabəti təşviq edən, sülh və qardaşlıq dəyərlərini təbliğ edən vacib tədbirdir-Könül Nurullayeva
16:13 / 13-11-2025
"Telegraph": BBC Trampın çıxışını təhrif etdiyinə görə rəsmi olaraq üzr istəməyə hazırdır
Dönər hazırlayan şəxs mütəmadi tibbi müayinədən keçməli və tibbi kartla təmin edilməlidir
Tarix: 28-03-2019 09:08 | Bölmə: Sosial
Dönər xüsusilə də gənclərin, o cümlədən tələbələrin gündəlik istehlak etdiyi qidalardan biridir.
Trend-in məlumatına görə, bununla belə, dönərlə əlaqədar qida təhlükəsizliyi şərtlərini bilmək çox vacibdir. Çünki düzgün hazırlanmayan dönər insan sağlamlığına ziyandır.
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin apardığı araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, dönər istehsalı zamanı insan sağlamlığı üçün aşağıdakı təhlükəli mikrobioloji risklər meydana gələ bilər:
- Keyfiyyətsiz və təhlükəli xammaldan istifadə olunduğu təqdirdə;
- Ət tam bişirilmədikdə;
- Dönər bişirilərkən ət suyu və sos çiy hissədən bişmiş hissəyə axdıqda;
- Gigiyenik qaydalara riayət edilmədikdə, habelə yaxşı təmizlənməmiş alət və ləvazimatlardan istifadə edildikdə.
Ətin bişirilməsində istifadə olunan kömürün yanması nəticəsində karbon monooksid, nitrogen oksid və müxtəlif növ hidrokarbonlar meydana gələ bilər.
PAH - politsiklik aromatik hidrokarbonlar isə insan orqanizmi üçün çox təhlükəli maddələr olmaqla ətin alovla birbaşa təması, əriyən yağların alova damlaması və tamamlanmamış yanma (istifadə olunan yanacağın tam yanmaması) nəticəsində meydana gəlir.
PAH-ın meydana gəlməsinə təsir edən faktorlar:
- Ətin istilik mənbəyindən uzaqlığı;
- Ətin yağ tərkibi;
- Bişirmə müddəti;
- Bişirmə temperaturu;
- Bişirmə zamanı ət yağının istilik mənbəyi ilə təmas imkanı.
Dönər istehsalı zamanı təhlükəsizliyin təminatı üçün aşağıdakı faktorlara diqqət yetirilməlidir:
- Dönər istehsalında istifadə edilən xammal və komponentlərin mənşəyi məlum olmaqla, onların təhlükəsizliyini və keyfiyyətini təsdiq edən sənədlər olmalıdır;
- Xammal təchizatçıları düzgün təyin edilməli, xammallar Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən qida təhlükəsizliyi qeydiyyatına alınmış təchizatçılardan təmin edilməlidir;
- Xammalın qəbulu zamanı, məhsul daşınarkən sanitariya-gigiyena norma və qaydalarına, temperatur rejiminə ciddi riayət olunmalıdır;
- Dönərlə birgə təqdim edilən çörək, göyərti, tərəvəz, mayonez, ketçup və s. məhsulların saxlanılması zamanı müvafiq sanitariya-gigiyena norma və qaydalarına, temperatur rejiminə riayət edilməli, son istifadə müddəti tamamlanmış məhsullardan istifadə edilməməlidir;
- Dönər üçün istifadə olunan ət +4 C temperaturda, sanitariya-gigiyena norma və qaydalarına riayət edilməklə saxlanmalıdır;
- Dönər gündəlik istehlaka uyğun olaraq kafi miqdarda hazırlanmalıdır. Sonrakı günə qalan dönər əsla istehlaka təqdim edilməməli və ya başqa məqsədlə istifadə olunmamalıdır;
- Dönərin bişirildiyi sahədə çarpaz çirklənməyə imkan verilməməlidir;
- Dönərin hazırlanması zamanı istifadə olunan ləvazimatlarla kəsmə zamanı istifadə olunan ləvazimatlar ayrılmalı, müvafiq qaydada işarələnməli və qarışdırılmamalıdır;
- İstifadə olunan bıçaqların taxta dəstəkli olması tövsiyə olunmur;
- Ərazi, alət və ləvazimatlar mütəmadi olaraq təmizlənməli və lazım olduqda dezinfeksiya edilməlidir;
- Filtrli dönər bişirmə aparatlarından istifadə olunmalı və hissələri asanlıqla təmizlənməlidir;
- Dönər bişirmə aparatları üzərində sorucu ventilyasiya qurğusu quraşdırılmalıdır;
- Dönərin (xammaldan istehlakçıya çatdırılana qədər olan bütün proseslər daxil olmaqla) müvafiq temperatur rejimində saxlanma müddəti 24 saatdır;
- Hazırlanma və istehsal sahəsində sanitariya-gigiyena normalarına riayət edilməli, əllərin mütəmadi yuyulması məqsədilə sahədə yuma çanağı, sabun və dezinfeksiyaedici maddə olmalıdır. Təmizlik məqsədilə içməli sudan istifadə olunmalıdır;
- İşçilər mütəmadi qaydada tibbi müayinədən keçməli və tibbi kartla təmin edilməlidir;
- İşçi şəxsi gigiyena qaydalarına riayət etməli, iş sahəsində təmiz iş geyimi, bone, əlcəkdən istifadə etməlidir;
- Ətin üzərindən çox bişmiş, kömürləşmiş hissələr ayrılmalı və istehlaka təqdim edilməməlidir;
- Bişirilmiş dönər 1 saat ərzində istehlak edilməlidir.
Baxış sayı: 729
Bölməyə aid digər xəbərlər
Tarix: 28-03-2019 09:08 | Bölmə: Sosial
Trend-in məlumatına görə, bununla belə, dönərlə əlaqədar qida təhlükəsizliyi şərtlərini bilmək çox vacibdir. Çünki düzgün hazırlanmayan dönər insan sağlamlığına ziyandır.
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin apardığı araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, dönər istehsalı zamanı insan sağlamlığı üçün aşağıdakı təhlükəli mikrobioloji risklər meydana gələ bilər:
- Keyfiyyətsiz və təhlükəli xammaldan istifadə olunduğu təqdirdə;
- Ət tam bişirilmədikdə;
- Dönər bişirilərkən ət suyu və sos çiy hissədən bişmiş hissəyə axdıqda;
- Gigiyenik qaydalara riayət edilmədikdə, habelə yaxşı təmizlənməmiş alət və ləvazimatlardan istifadə edildikdə.
Ətin bişirilməsində istifadə olunan kömürün yanması nəticəsində karbon monooksid, nitrogen oksid və müxtəlif növ hidrokarbonlar meydana gələ bilər.
PAH - politsiklik aromatik hidrokarbonlar isə insan orqanizmi üçün çox təhlükəli maddələr olmaqla ətin alovla birbaşa təması, əriyən yağların alova damlaması və tamamlanmamış yanma (istifadə olunan yanacağın tam yanmaması) nəticəsində meydana gəlir.
PAH-ın meydana gəlməsinə təsir edən faktorlar:
- Ətin istilik mənbəyindən uzaqlığı;
- Ətin yağ tərkibi;
- Bişirmə müddəti;
- Bişirmə temperaturu;
- Bişirmə zamanı ət yağının istilik mənbəyi ilə təmas imkanı.
Dönər istehsalı zamanı təhlükəsizliyin təminatı üçün aşağıdakı faktorlara diqqət yetirilməlidir:
- Dönər istehsalında istifadə edilən xammal və komponentlərin mənşəyi məlum olmaqla, onların təhlükəsizliyini və keyfiyyətini təsdiq edən sənədlər olmalıdır;
- Xammal təchizatçıları düzgün təyin edilməli, xammallar Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən qida təhlükəsizliyi qeydiyyatına alınmış təchizatçılardan təmin edilməlidir;
- Xammalın qəbulu zamanı, məhsul daşınarkən sanitariya-gigiyena norma və qaydalarına, temperatur rejiminə ciddi riayət olunmalıdır;
- Dönərlə birgə təqdim edilən çörək, göyərti, tərəvəz, mayonez, ketçup və s. məhsulların saxlanılması zamanı müvafiq sanitariya-gigiyena norma və qaydalarına, temperatur rejiminə riayət edilməli, son istifadə müddəti tamamlanmış məhsullardan istifadə edilməməlidir;
- Dönər üçün istifadə olunan ət +4 C temperaturda, sanitariya-gigiyena norma və qaydalarına riayət edilməklə saxlanmalıdır;
- Dönər gündəlik istehlaka uyğun olaraq kafi miqdarda hazırlanmalıdır. Sonrakı günə qalan dönər əsla istehlaka təqdim edilməməli və ya başqa məqsədlə istifadə olunmamalıdır;
- Dönərin bişirildiyi sahədə çarpaz çirklənməyə imkan verilməməlidir;
- Dönərin hazırlanması zamanı istifadə olunan ləvazimatlarla kəsmə zamanı istifadə olunan ləvazimatlar ayrılmalı, müvafiq qaydada işarələnməli və qarışdırılmamalıdır;
- İstifadə olunan bıçaqların taxta dəstəkli olması tövsiyə olunmur;
- Ərazi, alət və ləvazimatlar mütəmadi olaraq təmizlənməli və lazım olduqda dezinfeksiya edilməlidir;
- Filtrli dönər bişirmə aparatlarından istifadə olunmalı və hissələri asanlıqla təmizlənməlidir;
- Dönər bişirmə aparatları üzərində sorucu ventilyasiya qurğusu quraşdırılmalıdır;
- Dönərin (xammaldan istehlakçıya çatdırılana qədər olan bütün proseslər daxil olmaqla) müvafiq temperatur rejimində saxlanma müddəti 24 saatdır;
- Hazırlanma və istehsal sahəsində sanitariya-gigiyena normalarına riayət edilməli, əllərin mütəmadi yuyulması məqsədilə sahədə yuma çanağı, sabun və dezinfeksiyaedici maddə olmalıdır. Təmizlik məqsədilə içməli sudan istifadə olunmalıdır;
- İşçilər mütəmadi qaydada tibbi müayinədən keçməli və tibbi kartla təmin edilməlidir;
- İşçi şəxsi gigiyena qaydalarına riayət etməli, iş sahəsində təmiz iş geyimi, bone, əlcəkdən istifadə etməlidir;
- Ətin üzərindən çox bişmiş, kömürləşmiş hissələr ayrılmalı və istehlaka təqdim edilməməlidir;
- Bişirilmiş dönər 1 saat ərzində istehlak edilməlidir.
Baxış sayı: 729
Bölməyə aid digər xəbərlər
Bu gün, 13:01
Azərbaycan Respublikasının Medianın İnkişafı Agentliyində antikorrupsiya mövzusunda təlim keçirilib
Bu gün, 10:36
Baş nazirin müavini Savelyev Rusiyada 75 aerodromun modernləşdirilməsi planlarını açıqladı
Dünən, 18:49
Kütləvi zəhərlənmə ilə bağlı araşdırma aparılır
Dünən, 18:12
Beşinci sinif şagirdinin atası müəllimə hücum edib
Dünən, 18:09
BƏƏ yeni "viral" şokolad batonunu buraxıb
12-11-2025, 16:35
Tokayev Rusiya ilə nüvə elektrik stansiyasının tikintisi ilə bağlı müqavilə üzərində işlərdən danışdı
12-11-2025, 14:51
Moskva vilayəti ölkənin əsas Yeni il ağacını seçib
12-11-2025, 14:46
25 mərcan daşıyan sərnişin saxlanılıb
12-11-2025, 14:26
Rusiya 2025-ci ildə Avropanın altıncı ən böyük şərab istehsalçısı olacaq
12-11-2025, 08:55
TASS: Rusiya və Türkiyə sanksiyalar səbəbindən ödəniş məsələlərini hələ də həll etməyiblər
12-11-2025, 08:35
Paraddakı F-16 texnikləri təyyarədə olub - Qəzaya səbəb nədir?
11-11-2025, 19:20
Rüşvət verməyə cəhd etdiyinə görə həbs edilib.
11-11-2025, 09:42
Məktəb avtobusu yanıb; xəsarət alan yoxdur
11-11-2025, 00:25
“Xudayar, Zəngilandayıq, salam de” - Video
10-11-2025, 20:35
Ekspert Zavyalov: "İran və Rusiya arasında Beynəlxalq Nəqliyyat Dəhlizi (BND) Süveyş Kanalına alternativ olmayacaq"
10-11-2025, 20:31
Tramp bağlanmada iştirak etməyən hava nəqliyyatı dispetçerləri üçün 10.000 dollar bonus təklif etdi
10-11-2025, 16:18
Sinxron üzgüçü Romaşina Rusiya milli komandasının baş məşqçisi olmaq imkanına görə minnətdarlığını bildirib
10-11-2025, 10:31
Talismanının qalibiyyətinə kömək etdiyini açıqladı
9-11-2025, 22:10
Sülhün təşviqinə görə "Emblem Mundus" mükafatını aldı
9-11-2025, 19:28
Dövlət Bayrağı Gününün mənəvi əhəmiyyəti
9-11-2025, 10:19
"Mash": Beş nəfər botulizm xəstəliyinə yoluxub
8-11-2025, 18:42
Patriarx Kirill Medvedevə "Dmitri Donskoy" ordenini təqdim etdi
8-11-2025, 17:55
Məktəbli terrorçulara kömək etdiyinə görə həbs edilib
7-11-2025, 19:14
RST: Rus turistlər Asiyada baş verən "Kalmaegi" tayfunu səbəbindən səyahət paketlərini geri qaytarmayıblar
7-11-2025, 09:51
Bir qız nənəsinin telefonundan fırıldaqçılara 180.000 rubl köçürüb
6-11-2025, 20:51
Firudin Qurbanov konfransda iştirak etdi - Fotolar
6-11-2025, 20:45
Sektor müdirinə töhmət verildi - Yenilənib
6-11-2025, 20:21
Keçmiş səhiyyə naziri şərti olaraq azadlığa buraxıldı
6-11-2025, 20:15
"Kommersant": Rusiyada donuz ətinin qiyməti düşür
6-11-2025, 20:09
Üç nəfər dəm qazından zəhərlənərək ölüb
6-11-2025, 20:00
Putin həmişə cüdo, sambo və güləşdən həzz aldığını bildirib
6-11-2025, 19:53
ABŞ Çin idxalına tarifləri bir il müddətinə təxirə salıb
5-11-2025, 21:33
Milli Məclisin deputatı Vüqar Rəhimzadə Culfada seçiciləri ilə növbəti görüşünü keçirib - FOTO
5-11-2025, 20:55
Taikonautlar ilk dəfə orbitdə barbekü bişirdilər
5-11-2025, 20:05
Litva Baş naziri: "Vilnüs Minsklə yük maşınlarının geri qaytarılması ilə bağlı danışıqlar aparmaq istəyir"
5-11-2025, 19:59
Rosatom: Macarıstan "Paks II" Atom Elektrik Stansiyasının tikintisi üçün lisenziya verib














